Lonkt Schwarzenegger naar OER?

books_150.jpgGouverneur Schwarzenegger geeft het Californische onderwijs een online zetje, beweert mijn RSS-lezer. Op de nieuwssite van de BBC lees ik dat Schwarzenegger een plan heeft bedacht dat het aantal handboeken in scholen beperkt en het gebruik van online media stimuleert. Of nog: hij heeft een plan bedacht om geld te besparen voor het dichten van een begrotingsgat. Want daar ruikt het naar, gaat het bericht.

Het artikel haalt onder andere aan: “Schwarzenegger believes internet activities such as Facebook, Twitter and downloading to iPods show that young people are the first to adopt new online technologies, and so the internet is also the best way to learn in classrooms.” en “The governor says digital textbooks can be updated easily – so learning keeps pace with progress.” Twee argumenten die niet gek klinken. Maar handboeken daarom afschaffen, is wellicht een brug te ver.

Lees het volledige nieuwsbericht met videofragment hier.

Op Online Educa Berlin 08 liet Dr. Richard Baraniuk anderzijds verstaan dat uitgevers zich bewust zijn van hun veranderende rol. Hij pleit voor duurzame Open Educational Resources (OER). Baraniuk maakt zich sterk dat OER makkelijk verenigbaar is met for-profit publishing. Hij zegt dat de Creative Commons overeenkomst commercieel gebruik toelaat en dat commerciƫle entiteiten een meerwaarde kunnen geven aan OER. Bovendien kunnen OER voor een community met een wereldwijd engagement zorgen.

Als business model ziet Baraniuk heil in wat hij het HP Printer Model noemt. Voor uitgevers kan zich dat vertalen in een print-on-demand principe met gratis en te betalen uitbreidingen. Gevaren voor het bekomen van duurzame OER schuilen volgens Baraniuk in een versnippering van de resources omwille van incompatibiliteit met elkaar, omwille van hindernissen inzake intellectueel eigendom en omwille van technologische struikelblokken.

OER is (op weg om) een hot topic (te worden).

[Foto: SVSU]

0 reacties op “Lonkt Schwarzenegger naar OER?”


  • Geen Reacties

Laat een reactie achter

Je moet inloggen om een reactie te plaatsen.