Doel 9: Bewijs 9.2

ACTIE

Tijdens mijn laatste stageperiode werkte ik rond het thema kunst. Een thema dat ik nog nooit uitgewerkt had en waar ik zelf ook helemaal niet in thuis was. Ik moest dit thema uitwerken met een klas van 30 2,5-3 –jarigen.

De kleuters kregen enkele crea’s die door mij opgelegd waren maar ze mochten ook enkele crea’s doen waarin ze totaal vrij waren. Zo mochten de kleuters met hun handen verven op verschillende genres van muziek. Ze mochten zelf de kleuren kiezen en kregen ook wat scheerschuim.

Tijdens het dagthema: “de fotograaf” mochten alle kleuters zelf een foto nemen met een oude camera (zo eentje waarvan je de foto’s nog moet laten ontwikkelen). De kleuters mochten volledig vrij kiezen van wie of van wat ze een foto namen.

Op het einde van de week moest ik samen met mijn medestudenten een klein museum maken met alle werkjes die de kleuters gedurende twee weken hadden gemaakt. Dit museum werd dan opengesteld voor de ouders en grootouders, ze waren allemaal welkom om de kunst van hun kapoenen te komen bewonderen.

REFLECTIE
Dit thema was ook voor mij zeer leerrijk, ik ben op zich niet zo geïnteresseerd in kunst maar merkte al snel dat dit thema zoveel meer inhield dan enkel (voor mij) “lelijke” schilderijen.

Ik kon in dit thema zoveel doen met de kleuters. Ik kon ze niet alleen crea’s laten maken die ik eerst had voorgedaan maar ik kon ze ook gewoon zelf laten experimenteren met materiaal.

Zowel de kleuters als ik hebben genoten van dit thema en er zijn ontzettend mooie zaken gemaakt!

Het museum was dan ook een groot succes, terwijl de kleuters buiten speelden, toverde wij de zaal om tot een prachtige tentoonstelling van alle knappe werkjes. De kleuters en de ouders konden dan achteraf al de werkjes gaan bezichtigen. Voor mijn klas waren het vooral de foto’s die de kleuters zelf hadden gemaakt die aanspraken bij de ouders. “Zoveel mooie foto’s, en allemaal gelukt! Hebben ze die echt zelf gemaakt.” En daar was dan een fiere juf die kon zeggen: “Ja hoor, helemaal alleen, prachtig he!”

Het was een geslaagde stage waar ik veel heb uit geleerd en waar de kleuters ook zeer veel hebben uit geleerd. Ik zou dit thema graag nog een keer doen. Ik zou dit thema ook graag eens uitwerken met een oudere klas, zij kunnen nog meer vrij experimenteren met materialen die binnen het thema kunst vallen.

0 Response to “Doel 9: Bewijs 9.2”


  • No Comments

Leave a Reply

You must login to post a comment.